Il pomodoro prende spazio in reparto

Rivaldo F1, il pomodoro a grappolo sviluppato da Cora Seeds per i produttori siciliani

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Prima categoria di prodotto orticola nei consumi domestici di ortofrutta, il pomodoro ha un peso di circa il 10% in termini di valore fra le orticole del reparto ortofrutta. Malgrado sia uno dei prodotti più presenti nel carrello della spesa, non sempre riesce a soddisfare le esigenze dei consumatori che spesso si trovano ad acquistare un prodotto non all’altezza delle aspettative.

Sulla filiera gravano i problemi legati all’aumento delle temperature estive, all’errata programmazione, alla volatilità dei mercati, alla manodopera che non c’è e alla frammentazione dell’offerta. Questo in particolare vale per la filiera del pomodoro destinato all’industria, ma anche per quello destinato ai banchi dell’ortofrutta.

Le aziende del settore investono, diversificano, fanno ricerca e sviluppo, collaborano con breeder e industria sementiera, insomma ci credono e vanno avanti. Negli ultimi anni i risultati si sono visti, in particolare quelli che arrivano dalle produzioni idroponiche sempre più specializzate e organizzate.

La vocazione produttiva del territorio ha ancora un valore, in particolare per quelli storici, e così l’innovazione, specialmente quella di prodotto. Nel corso degli anni, infatti, l’innovazione varietale e le dinamiche produttive hanno dato vita a innumerevoli prestazioni e referenze (datterino giallo e arancione, nichel free in primis), con spazi dedicati a scaffale tra i più ampi.

Di certo i tempi in cui il pomodoro era relegato in seconda fila da logiche di commodity è ormai alle spalle e sta prendendo il largo sull’onda di visioni più moderne. Oggi il prodotto è entrato a pieno titolo nella gamma dei premium, nell’elite di quelli che pesano a scaffale.

Ciliegino, datterino (di diverse tipologie) e mini-plum sono diventate le nuove ed interessanti tipologie da avere a scaffale per distinguersi. E Il consumatore è disposto a farsi sedurre dall’aspetto e dall’uso purché ricompensato dal palato.

Pomodoro, una produzione a connotazione territoriale

Con una superficie coltivata di oltre 24mila ettari, il pomodoro rappresenta una realtà fondamentale nel Mezzogiorno, che ospita l’85% delle aree di coltivazione a pieno campo e circa due terzi delle superfici protette.

La coltivazione è suddivisa tra pieno campo (70%) e serra (30%), per una produzione annua che si aggira attorno al milione di tonnellate. La Sicilia guida la produzione con il 45% della superficie dedicata, seguita da regioni come Calabria, Campania e Puglia. Nel Centro Italia, solo il Lazio mantiene una specializzazione significativa, soprattutto in serra.

L’elevata concentrazione territoriale e la specializzazione del Sud conferiscono alla produzione italiana un’identità regionale forte, che oggi guarda alla diversificazione e alla qualificazione dell’offerta come sfide per allungare i calendari di commercializzazione e limitare la dipendenza dalle importazioni, specialmente nel periodo invernale, quando sui mercati prevale il prodotto spagnolo e olandese.

Quota famiglie acquirenti e frequenza di acquisto: i pomodori sono in crescita

Il 2024 ha registrato un aumento considerevole delle famiglie acquirenti di pomodori rispetto ai due anni precedenti, con una crescita di 2,3 punti percentuali e una quota complessiva del 91,1% delle famiglie italiane. Il dato si avvicina sempre di più a quello dalla verdura in generale (99,1%), attestando come la categoria del pomodoro sia una di quelle con la penetrazione di acquisto più alta. Nel corso dell’anno è aumentata anche la frequenza di acquisto dei pomodori (+9%), anche se bisogna dire che questa tendenza, che porta ad una frammentazione degli acquisti, è legata al contesto inflattivo. Lo si può infatti vedere dall’aumento della spesa (+4%) a fronte di una diminuzione delle quantità (-8%), anche se in modo meno netto rispetto alla verdura in generale (-16%).

Per gli acquisti di pomodoro sono preferite le superfici a libero servizio di medio-grandi dimensioni (ipermercati, supermercati e discount), mentre i piccoli supermercati (libero servizio) e i canali tradizionali (fruttivendolo e mercato) registrano una forte disaffezione (trend in flessione a doppia cifra.

Il prodotto piace più agli anziani (over 65) che però diminuiscono le quantità acquistate, mentre le fasce più giovani, pur registrano un quantitativo annuale medio più basso, rivelano una crescita maggiore (+4% sotto i 34 anni, +6% 35-44 anni).

Tomato acquires space in the fruit and vegetable department

Tomato, leading category of vegetable product in domestic fruit and vegetable consumption, boasts a weight of about 10% in terms of value among vegetables in the fruit and vegetable department. Despite being one of the most present products in the shopping cart, tomatoes do not always manage to satisfy the needs of consumers who often find themselves buying a product that is not up to their expectations.

The supply chain is burdened by problems related to the increase in summer temperatures, incorrect planning, market volatility, lack of manpower, and fragmentation of the offer. This is particularly true for the supply chain of tomatoes intended for the industry, but also for those intended for fruit and vegetable stalls.

Companies in the sector invest, diversify, carry out research and development, collaborate with breeders and seed industry, in short, they believe in their projects and move forward. In recent years the results have been visible, in particular those that come from increasingly specialized and organized hydroponic productions.

The productive vocation of the territory still has a value, in particular for the historical ones, and so does innovation, especially that concerning the product. Over the years, in fact, varietal innovation and production dynamics have given rise to countless performances and references (yellow and orange plum tomato, first and foremost the nickel free one), with dedicated spaces on the shelves, which are among the largest ones.

Certainly, the times in which tomato was relegated to the background by commodity logics are now behind us. And this product is taking off on the wave of more modern visions. Today this product has fully entered the premium range, in the elite of those that have a place of honor on the shelves.

Cherry tomato, plum tomato (of various types), and mini-plum tomato have become the new and interesting types to have on the shelves to stand out. And the consumers are willing to be captivated by both appearance and use, provided that their taste is up to their quality.

Tomato, a production with territorial connotation

With a cultivated surface area of over 24 thousand hectares, tomato represents a fundamental reality in Southern Italy, which hosts 85% of the open-field cultivation areas and about two-thirds of the protected surfaces.

Cultivation is divided between open fields (70%) and greenhouses (30%), for an annual production of around one million tons. Sicily leads the production with 45% of the dedicated surface area, followed by such regions as Calabria, Campania, and Puglia. In Central Italy, only Lazio maintains significant specialization, especially in greenhouses.

The high territorial concentration and specialization of the South give Italian production a strong regional identity, which today looks at diversification and qualification of the offer as challenges to extend marketing calendars and limit dependence on imports, especially in the winter period, when Spanish and Dutch product prevails on the markets.

Share of families buyers and frequency of purchase: tomatoes are growing

2024 recorded a considerable increase for families purchasing tomatoes compared to the previous two years, with a growth by 2.3 percentage points and an overall share of 91.1% of Italian families. The figure is increasingly close to that of vegetables in general (99.1%), attesting to how tomato category is one of those with the highest purchase penetration.

During the year, the frequency of purchase of tomatoes also increased (+9%), although it must be said that this trend, which leads to a fragmentation of purchases, is linked to the inflationary context.

This can be seen from the increase in spending (+4%) in the face of a decrease in quantities (-8%), although less markedly than for vegetables in general (-16%). For tomato purchases, medium-large self-service surfaces (hypermarkets, supermarkets, and discount stores) are preferred, while small supermarkets (self-service) and traditional channels (greengrocers and markets) are showing strong disaffection (double-digit decline trend).

This product is more popular among elderly people (over 65), who, however, are reducing the quantities purchased, while younger age groups, although recording a lower average annual quantity, are showing greater growth (+4% under 34, +6% 35-44 age groups).

Gandini antonio farm focuses on the intended use of tomato

Founded in the 1950s as a family business dedicated to the production of tomatoes in the Mantua area, in the 1990s it saw an initial transformation of its organizational and production structure thanks to greenhouse cultivation and, later, to the construction of the first technological greenhouses for hydroponic cultivation.

Today Gandini stands out in the Italian agricultural panorama for the cultivation of a wide range of tomatoes in hydroponic cultivation, with a specialization in nickel-free production of tomatoes, courgettes, and, soon, also cucumbers.

Francesco Porrini, sales and marketing manager of the company, said: ‘The hydroponic cultivation of our tomatoes allows us to obtain a product of the highest quality and at the same time to reduce the concentration of nickel to levels so low that it is not even detected by laboratory instruments.

In Guidizzolo, where our company is based, we cultivate 20 hectares of tomatoes, while with Valleverde PO, to which we are associated, the production area increases up to 50 hectares thanks to cultivations in technological greenhouses between Northern and Southern Italy.

We are able to supply our product 12 months a year, with the same organoleptic qualities and the same quality standards. 80% of our product is intended for private labels, while the remainder is marketed under Gandini brand’.

This company’s flagship products are Beef Tomato, Plum Tomatoes, both yellow and red varieties, and striped tomato (current trend), Gandini Ribben Tomato, Mini-Plum Sunstream, just to name a few. The company works exclusively with seed companies on some varieties.

‘Every year we test 4-5 new varieties based on shelf life, organoleptic characteristics, or response to production diseases’.

Porrini concluded: ‘To prevent consumers from becoming disoriented in the face of increasingly crowded shelves and limiting themselves to choosing a product based only on price or aesthetics, we need to explain the differences between one tomato and another and guide their use. For this reason, we are working on a project in collaboration with a retailer. It will be necessary to define adequate promotional activities in stores with explanatory and information corners’.

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